Kosten: geen verrassingen

Een belangrijk voordeel van werken met mediation of arbitrage van TAMI is vooraf weten wat de procedure maximaal gaat kosten. Zo komt u nooit voor onaangename verrassingen te staan. Mediation met een financieel belang van minder dan een miljoen kost u maximaal €7.750, bijvoorbeeld. Bovendien zijn de kosten van mediation of arbitrage een fractie van de kosten die gepaard gaan met een gang naar de rechtbank. Om over tijd en frustratie nog maar te zwijgen. 

TAMI is een initiatief van Brainport TechLaw, een platform waar technologie en recht samenkomen. Ondernemen en innoveren betekent ook dat je conflicten kunt krijgen. Bijvoorbeeld met een partner, leverancier of concurrent. Soms is een externe partij nodig om een conflict op te lossen. Procederen voor een rechter vraagt een enorme investering in zowel tijd als middelen. De vereniging Brainport TechLaw heeft zich daarom ingezet voor de oprichting van geschilleninstituut TAMI, gebaseerd op arbitrage en mediation: een onafhankelijk, onpartijdig, deskundig, snel, kostenefficiënt en vertrouwelijk alternatief voor de rechter.

Mediation
Bij het indienen van het verzoek om een zaak in behandeling te nemen is de indiener administratiekosten verschuldigd. Voor mediation bedragen deze kosten €500. Wanneer de mediation start, is de indiener kosten van het scheidsgerecht verschuldigd welke €1.000 bedragen. De kosten voor de mediator zijn gesplitst naar het financieel belang. Is het financieel belang lager dan €1.000.000? Dan bedraagt het uurtarief van een mediator €250 met een maximum van €6.250. In dat geval kost de mediation maximaal €7.750. Is het financieel belang hoger dan €1.000.000? Dan bedraagt het uurtarief van een mediator €312 met een maximum van €7.800. In dit geval is het totaalbedrag van de mediation gemaximeerd op €9.300. Alle prijzen zijn exclusief btw.

Arbitrage
Bij het indienen van het verzoek om een zaak in behandeling te nemen is de indiener administratiekosten verschuldigd. Wanneer de arbitrage start, is de indiener kosten van het scheidsgerecht en kosten van de arbiter verschuldigd. De kosten zijn weergegeven in de tabel. De bedragen zijn exclusief btw.

  • Het bedrag geldt per arbiter. Indien er voor meerdere arbiters wordt gekozen dan gelden de hiervoor genoemde bedragen per arbiter.
  • Zowel een verkorte als een normale arbitrageprocedure gaat uit van één schriftelijk ronde, een zitting en een uitspraak. Indien partijen meer proceshandelingen willen (extra schriftelijke ronde, bezichtiging ter plekke, horen van getuigen, etc.) dan kan dit leiden tot een hoger kostenmaximum. Partijen kunnen daar, in overleg met de arbiter en de administrateur, nadere afspraken over maken.
  • Partijen betalen een voorschot. Indien de arbiter(s) voorziet (n) dat de kosten hoger uitpakken, dan zullen ze om betaling van een nieuw voorschot verzoeken.
  • Eventuele reis- en verblijfskosten van de arbiter(s) zijn niet inbegrepen in dit kostenoverzicht en worden separaat in rekening gebracht.

Heel helder en transparant. En bovendien veilig; vooraf weet u waar u aan toe bent en u komt niet voor onaangename verrassingen te staan. Ook voor dit lage tarief zijn onafhankelijkheid, onpartijdigheid, deskundigheid en vertrouwen gewaarborgd. De doorlooptijd is vele malen korter ten opzichte van de tijd die u kwijt bent met een beslechting via de rechtbank.

Benieuwd of mediation of arbitrage ook kan helpen bij uw geschil?
Neem contact met ons op: secretariaat@tami.nl.